Tips för en mer miljövänlig vardag

Även om vi fortfarande har långt kvar för att uppnå ett miljömedvetet samhälle har ändå de senare årens fokus på miljö gett resultat. En intressant undersökning i Stockholms Stad visar exempelvis på att miljövanor i vår huvudstad förbättrats avsevärt i jämförelse med samma studie för tre år sedan. Stockholmarna har helt enkelt börjat leva ett mer miljömedvetet liv, vilket bland annat visar sig i inköp och sopsortering. Även på landsbygden har miljötänket blivit mer prioriterat.

Skolundervisningen tar idag upp miljöfrågor på olika sätt, vilket är av stor vikt när det kommer till att på sikt nå ett miljömedvetet samhälle. Det är dock fortfarande så att ännu mer arbete krävs för att nå ut med information och praktiska tips på hur hushåll kan göra förändringar i sin vardag när det kommer till att värna om miljön. Den här artikeln ger dig fasta tips på hur du gör din vardag mer grön!

Sopsortering – har vi ännu inte lärt oss?

Att lära oss hantera avfall på rätt sätt tycks vara ett svårt fall, tursamt nog ser vi idag att Sverige är ett av de europeiska länder som är bäst när det gäller återvinning och sopsortering. Har du personligen ännu inte tagit detta med att sortera dina hushållssopor på allvar är det hög tid att du aktivt börjar redan idag. Det är inte krånglig och du kommer snabbt märka hur det blir en del av vardagen.

Farligt avfall är viktigt att separera då det kan skada vår miljö illa, se därför till att aldrig blanda detta med övriga sopor. En annan baskunskap när det gäller sopsortering är att lämna in elektriskt avfall till återvinning eftersom materialet kan tas tillvara för att skapa nya produkter. Matavfall är också något du sorterar och det gör du i särskilda påsar – var noga med att inget annat än matsopor åker med i påsen.

Tänk på din inköpsvanor

Att köpa med sig flaskvatten i farten kanske känns smidigt just för stunden, men faktum är att du genom att hålla dig till kranvatten gör mycket för miljön. Notera att en transport innehållandes en liter vatten i förpackning innebär över tusen gånger mer utsläpp av koldioxid än lika mycket vatten som kommer från kranen. När du handlar frukt och grönt använder du säkert plastpåsar, men tänk på att plastpåsarna kan skada både natur och djur.

Kläder må vara ett intresse för många och självklart behövs vår garderob förnyas ibland, men värt att tänka på är att majoriteten kläder som slängs faktiskt fortfarande är användbara. Försök därför att hålla dig till mottot “en in – en ut”, vilket innebär att du varje gång du köper ett nytt plagg bör lämna in ett annat från din garderob till välgörenhet eller sälja som second hand. Du kan också själv försöka variera klädinköpen med secondhand.

Du går på gym, men inte till jobbet?

Våra vardagsvanor påverkar miljön i allra högsta grad och du kan enkelt göra små förändringar som har stor betydelse för miljökontexten. Svenskarna tränar mer än någonsin. Var och varannan har medlemskap på något gym samtidigt som de tar bilen till jobbet och många gånger även till gymmet. Detta går inte ihop i miljömässiga termer så försök se över dina transportrutiner för att hitta en balans när det kommer till att använda bilen i vardagen.

Kanske kan du cykla till jobbet ett par dagar i veckan och övriga dagar åka kollektivt? Har du långt till arbetet är det så klart inte alltid det går att göra något åt, men kanske finns det sätt för dig att fylla bilen med kollegor? Det handlar helt enkelt om att ta sig en funderare kring hur du använder bilen, oftast finns det smidiga lösningar som är både miljövänligare och billigare.

Små vardagstips

Det finns små saker som gör mycket för miljön och ditt hem kan bli mer miljövänligt bara genom att ändra lite i rutinerna. Använd exempelvis handdukar istället för servetter eftersom de kan tvättas, lika så kan du stoppa diskborsten- och trasan i tvättmaskinen istället för att kasta dem. Vattenförbrukning spelar också en stor roll när det kommer till miljötänk, se till att alla familjemedlemmar är medvetna om hur viktigt det är att vara återhållsam med vatten.

Sprid kunskapen

När du känner att du har kommit in i ett fint flyt när det kommer till att göra din vardag mer miljömedveten ska du på alla medel föra ut detta budskap till andra. Se till att din omgivning får veta hur du sopsorterar i hemmet och det är absolut läge att korrigera när någon exempelvis slänger sopor fel. Har du barn bör du se till att dessa också tar ansvar för att göra hemmet mer grönt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*