Teknologins utveckling är bra för människan – Sämre för naturen

teknologi

Utvecklingen som teknologin har möjliggjort för människan är bra i många aspekter. Det har hjälpt till att göra saker i vår vardag mycket enklare, även så små saker som att handla eller underhålla sig med spel. Många kritiserar dock framfarten och tycker att allting går framåt lite för fort för vad människan kan kontrollera. Självklart är detta ett ganska vanligt argument när det handlar om en stor förändring. Det motsägarna istället argumenterar för är att denna utveckling är något som är nödvändigt. Det sätter mer folk i arbete (om det inte är datorisering av jobb) och det kan rädda liv. Denna debatt har pågått enda sedan utvecklingen riktigt började ta fart med att datorerna började säljas. Vad vi dock inte kan förneka är att det som tar mest stryk av människans utveckling är utan tvekan naturen.

Teknologin byts ut i raketfart

Detta är en produkt av att teknologin konstant förbättras och allting blir både snabbare och stabilare. Att ha till exempel en mobiltelefon idag är oftast ett måste då den agerar som både betalning, kontakt och planerare. Däremot så finns det många företag som konstant måste bräcka sina konkurrenter och sätter in mer kraft i sina lurar vilket gör att din lur blir utdaterad innan du vet ordet om det.

Det gäller samma sak med datorer. När du köper en dator så räknar du med att detta är en investering över tid. Oftast är detta sant, men du märker också snabbt att din dator efter bara två år är ganska utdaterad när det kommer till både prestanda och lagringsmöjligheter. Tillslut kommer din dator ge upp, för vi inte konstant tar hand om dem, och du är tvungen att investera i en ny version.

Detta kan appliceras till nästan alla möjliga tekniska apparater som finns i våra hem. Allt från mobil, dator och TV till tandborste, högtalare och klockor. Men detta är ju både negativt och positivt enligt många, men vad få folk faktiskt tänker på är vad som händer när vi byter ut dessa.

Läggs på hög och är svårt att återanvända

Det har blivit ett uppsving när det kommer till företag som aktivt tar hand om oönskade teknologiska saker för att antingen ge bort dem till de som inte har tillgång eller faktiskt bryter ned dem och skapar något helt nytt. I många år var detta inte fallet utan det lades på hög och brändes. Detta hade en väldigt dålig inverkan på naturen och gjorde så att många aktivister tog en aktiv ställning och tog upp det till rätten. Det har också fått effekt då många köper, eller åtminstone försöker köpa, saker som är av återvinningsmaterial.

Teknologin distanserar oss till naturen

Ytterligare en aspekt som många förbiser är att teknologin gör så att vi människor tar in mindre av vår vackra natur. När vi åker på äventyr till naturens under runt om i världen så är det många som knappt ser det med sina ögon, utan genom sin telefon. Detta gör att vi aldrig riktigt slappnar av och tar in naturen på samma sätt som vi gjorde förr. Men detta är också på uppsving då många börjat inse att ständigt vara uppkopplad är dåligt för hälsan på lång sikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*